08 Şubat 2009

NanoTeknoloJi nedir? ”Moleküler Isı Transferi Sistemi” Isınmada nanoteknoloji dönemi…


Nano kelimesi Yunanca nannos kelimesinden gelir ve “küçük yaşlı adam veya cüce” demektir. Günümüzde nano, teknik bir ölçü birimi olarak kullanılır ve herhangi bir birimin milyarda biri anlamına gelir. Metrenin birim olarak kullanıldığı durumda 1 metrenin milyarda biri ölçüsünde bir uzunluğu temsil eder ve nanometre olarak adlandırılır.

Nanoteknoloji, pekçok alanı ya da disiplini birleştiren uygulamalı bilim ve teknoloji dalıdır.

Genel olarak Kimya, Fizik, Biyoloji, çeşitli mühendislik dalları (Malzeme mühendisliği ya da Metalurji mühendisliği, Elektronik mühendisliği, biyoteknoloji mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Üretim mühendisliği ve hatta Endüstri Mühendsiliği) karışımından oluşur.

NANOTEKNOLOJİ İLE ISINMA DÖNEMİ …

”Moleküler Isı Transferi Sistemi” ısınmada yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyor.

‘Moleküler Isı Transferi Sistemi’ (HeatPowercell) ile enerji alanında çığır açan Vecta, yüzde 80’lere varan enerji tasarrufu sağlayan ürünleriyle son yılların en önemli buluşlarından birine imza attı.

Tamamı Türk ortaklı Baytek’in yüzde 100 yerli teknoloji kullanarak ürettiği ve dünya patentini de aldığı Vecta markalı ürünlerin tanıtım toplantısı 14 Ocak Çarşamba günü Mövenpick Hotel’de yapıldı. Toplantıya enerji teknolojileri konusunda devrim yaratan ürünün yaratıcısı ve Baytek Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kuşbaygı ve Baytek CEO’su İsmet Başgül ev sahipliği yaptı.

Enerji sistemlerinde devrim
‘Moleküler Isı Transferi Sistemi’ ile enerji kullanımı konusunda bir devrim yaratacaklarına dikkat çeken Hakan Kuşbaygı, bu buluşlarıyla sadece Türkiye’de değil tüm dünyada önemli bir adım atacaklarına inandıklarını söyledi. Ürünlerinin hem Türkiye hem de dünyada kullanımı için gerekli patent başvurularının yapıldığını da belirtti.

TESADÜFEN BULUNDU

Çalışmalarına 2000 yılında başladıklarını kaydeden Kuşbaygı, bir grup mühendisin yoğun çalışmalarıyla böyle bir sonuca ulaştıklarını belirtti. Sistemi tesadüfler sonucunda bulduklarını da kaydeden Kuşbaygı, şunları anlattı:

“Tesadüfi bir olay sonucu, bir metalin ısı iletimi konusundaki aykırı davranışta bulunduğunu gördük. Yüksek kapasiteli bir kaynak makinesine rağmen metal boru bir türlü kaynak tutmuyor, aldığı ısıyı anında iletiyordu. Borunun içinden su geçtiğini fark ettik. Sonra kendimize şu soruyu sorduk. ‘Acaba içinden hiçbir şey geçmese de metal ısıyı yine de hızla iletebilir mi?’ Kafamızı kurcalayan bu olayın üzerinde çalışmaya ve araştırmaya başladık. Bugün HeatPowercell ya da Türkçe’deki karşılığıyla “Moleküler Isı Transfer Sistemi” dediğimiz sistem 7 yıl boyunca bu konudaki çalışmamız sonucu doğmuştur. Bu sistemle nasıl ürünler üretebileceğimizi ve nasıl uygulayabileceğimizi araştırdık. Ürünlerimizi ürettik ve ekonomik ve ekolojik açısından birçok testten geçirdik. Bu, uzun ve meşakkatli bir süreçti. Ürünlerimiz öncelikle Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türkiye’nin önemli üniversiteleri tarafından da test edildi. Bu testlerin de sonucunda üretime geçtik. Ürünlerimiz artık tüm Türkiye’de ve dünyada birçok ülkede satışta. Ürünlerimizin en önemli özelliği enerjiden yüzde 80’lere varan tasarruf sağlaması. İnanıyoruz ki bu buluşumuzla dünya bilim tarihine adımızı yazdıracağız.”

YÜZDE 80′E VARAN TASARRUF

Vecta ürünlerinin yüzde 80’lere varan tasarruf sağladığına dikkat çeken Hakan Kuşbaygı, “2008 kışında kullanılan sobaların yüzde 25’i Vecta olsaydı, Türkiye Keban Barajı gibi bir barajı yeniden yapabilecek tasarrufu sağlayabilecekti” dedi.

Ortaya çıkardıkları ürünleri Vecta markasıyla piyasaya sunduklarını söyleyen Baytek CEO’su İsmet Başgül, ilk etapta elektrikli ısıtıcılar, kalorifer peteği ve seralar için özel üretilmiş ısıtıcılarla piyasaya girdiklerini ifade etti. Yeni buluşlarıyla birlikte bu alanda konusunda yepyeni bir çağ açan ve bugüne kadar bilinen tüm ısınma sistemlerinden daha verimli ve avantajlı olduklarını kaydeden Başgül, “Vecta markalı ürünlerimiz ‘Moleküler Isı Transfer Sistemi’ ile donatıldı. Bu sistem sayesinde az enerjiyle çok ısınma olanağı sağlanıyor. Sistemde kullanılan ‘Heatpowercell’ ile ısı enerjisi çok hızlı ve homojen bir şekilde tüm yüzeye yayılıyor. Çok az miktarda enerji ile çok üst seviyede ısı yaratılıyor. Piyasada kullanılan ısıtma teknolojileri içinde Vecta ürünlerine emsal oluşturabilecek, gerek yakıt tüketimi, gerekse imalat teknoloji ile benzer bir sistem bulunmuyor” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder